Si ta mbani gojën e freskët gjatë Ramazanit

Si ta mbani gojën e freskët gjatë Ramazanit

2017, Aug 24    

Muaji i shenjtë i Ramazanit është një kohë për agjërimin dhe vetëdisiplinën për muslimanët. Është gjithashtu koha për pastrimin e mendjes dhe trupit.
Agjërimi ka përfitime të shumta terapeutike duke përfshirë përmirësimin e nivelit të sheqerit në gjak, presionin e gjakut dhe nivelin e kolesterolit.
Për t'ju ndihmuar të siguroni praktika të mira të higjenës së gojës gjatë periudhës së agjërimit. Ja disa njohuri nga specialistja jone Dr. Ketiona Agaj:

Çfarë shkakton frymën e keqe?
1. Higjiena e dobët orale - Pllakat e bakterieve janë një shkak i njohur i frymës së keqe, prishjes së dhëmbëve dhe sëmundjeve te mishrave. Pastrimi jo i duhur i protezave - Ashtu si dhëmbët, protezat mund të mbajnë bakteret, gureza dhe të shkaktojnë frymëmarrje të keq kur ato nuk pastrohen siç duhet.
2. Pirja e duhanit - duke përfshirë cigare, puro dhe shisha favorizojne eren e keqe te gojes - Disa ushqime mund të përkeqësojnë erën e keqe, si qepë, hudhra dhe disa lloj erëzash.
3. Goja e thatë - E njohur si xerostomia, goja e thatë është një nga shkaqet kryesore të frymës së keqe. Ajo vjen si padoje e një rrjedhje te pamjaftueshme te pështymës. Xerostomia mund te vij si pasoje e disa barnave apo gjendjeve shendetesore.
4. Arsye te tjera qe nuk gjenden ne goje - përfshijne hundën, sinusin, fytin ose çrregullimet e tretjes.

Si krijohet fryma e keqe gjatë periudhës së agjërimit?
Pështyma luan një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e gojës dhe uljen e rritjes bakteriale. Reduktimi i rrjedhës së pështymës gjatë agjërimit është arsyeja kryesore për frymëmarrjen e keqe. Pas Iftarit, gjëndrat e pështymës nxiten shpejt dhe prodhimi i pështymës bëhet normal.

A ka ndonjë mënyrë për të parandaluar frymën e keqe gjatë agjërimit? Këtu janë disa këshilla të rëndësishme për të parandaluar frymën e keqe gjatë agjërimit.
- Zbatoni higjienën e shkëlqyer ne gojë për të eliminuar në mënyrë efikase pllakën.
- Hani fruta dhe perime dhe shmangni ushqimin e kripur, të skuqur dhe ngjitës.
- Mos konsumoni diuretikë si kafe, çaj, sode dhe të gjitha pije të tjera kafeinë qe ju largojne ujinnga trupi.
- Mos pini duhan.
- Pini shumë ujë gjatë Iftarit, shpëlani gojën me ujë gjatë orëve të agjërimit pa gëlltitur atë.

Cilat janë këshillat tuaja për mbajtjen e një rutinë të shëndoshë të higjienës orale gjatë Ramazanit?
Higjiena e gojës gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit nuk ndryshon nga higjiena juaj rutinore e dhëmbëve.
- Lajini dhembet tërësisht para gjumit gjatë natës dhe unë rekomandoj që të lani pas Suhoor (para-agim) për të paktën 2 minuta.
- Fill dhembesh të paktën një herë në ditë.
- Pastroni gjuhën duke përdorur furçë dhëmbësh të veçantë.
- Përdorni gargarë pa alkool