Fobia dentare

Fobia dentare

2017, Aug 24    

Frika nga dentisti nuk është e pazakontë. Në fakt, mbi 50% e njerezve pranojnë të kenë frikë nga dentisti që është aq i fortë sa ata që të shmangin vajtjen tek dentisti. Për disa, kjo mund të vijë nga trauma e kaluar, siç është një përvojë e dhimbshme në dentist, ndërsa njerëzit e tjerë mund të kenë pasur ankth ndaj dentisti për gjithë jetën e tyre, pavarësisht nga përvoja të mira ose të këqija. Kjo zakonisht zhvillohet përmes të mësuarit ndërmjetës (si prindërit që kalojnë frikën e tyre ndaj fëmijëve) ose përmes mediave, siç janë shumë filma horror që duket se përqëndrohen në frikën e dentistëve ose traumat dentare.
Frika dentare ka tendencë të rritet në ata që shmangin kontrollet normale, pasi ata janë duke pritur derisa të kenë një emergjencë dentare që mund të kërkojnë trajtime invazive siç është kirurgjia ne gojë. Kjo sigurisht është një ngjarje shumë më stresuese dhe përforcon frikën e personit.
Megjithëse frika dentare është tepër e vërtetë për ata që e ndjejnë, është shumë e rëndësishme ta kapërceni dhe të vizitoni dentistin tuaj. Shmangia e dentistit mund të shkaktojë pasoja serioze për dhëmbët tuaj dhe shëndetin e përgjithshëm.
Pasojat e Fobisë Dentare:
Njerëzit me fobi dentare kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të sëmundjes së mishrave te dhembeve, duke përjetuar humbjen e hershme të dhëmbëve dhe studimet kanë treguar një mirëmbajtje të dobët në shëndetin oral mund të jetë gjithashtu e lidhur me kushtet e rrezikshme për jetën si sëmundjet e zemrës.
Nëse përjetoni fobi dentale, ka shumë teknika që mund të përdorni për të filluar trajtimin e saj. Siç u përmend më parë, kjo frikë nuk është e pazakontë. Kjo do të thotë se ka shumë strategji për të ndihmuar ata që vuajnë. Ka zyra dentare të specializuara që përdorin ekipet e psikologëve dhe stomatologëve për t'u mësuar njerëzve se si të menaxhojnë frikën e tyre. Frymëmarrja e thellë ndihmon shume ne relaksim.
Nëse jeni në një gjendje emergjente dentare dhe keni nevojë për një mënyrë më të shpejtë për të menaxhuar frikën tuaj, mund të kërkoni edhe teknika farmakologjike. Kjo do të përfshijë bisedën me dentistin tuaj dhe shpjegimin e ankthit tuaj; ata mund të zgjedhin që të perdorni helium "gaz per te qeshur".Eshte jashtëzakonisht e rëndësishme për të luftuar dhe kapërcyer aspektet psikologjike të fobisë tuaj dentare.
Nëse frika juaj ka origjinën nga një përvojë e tmerrshme e dhëmbëve ose keni urryer idenë e dentistëve që kur keni qenë fëmijë, jeni një nga shumë njerëz të tjerë që vuajnë nga e njëjta gjë. Kërkoni ndihmë dhe punoni për të pushtuar frikën tuaj - shëndeti juaj dentar dhe i përgjithshëm varet nga ai.