Dhimbjet e ndryshme te dhembeve

Dhimbjet e ndryshme te dhembeve

2017, Aug 24    

Ne përdorim dhëmbët tona çdo ditë - kryesisht për të ngrënë ushqimin tonë të përditshëm dhe pak për të buzëqeshur! Tani imagjinoni nëse keni dhimbje dhëmbi, sa vështirë do të ishte për të ngrënë? Për të buzëqeshur? Tani imagjinoni nëse keni dhimbje të padurueshme dhëmbesh? Këtu janë disa këshilla nëse jeni duke përjetuar dhimbje në dhëmbët tuaj.
Prishja e dhëmbëve është një nga shkaqet më të shpeshta të dhimbjes së dhëmbit. Një zgavër mund të shkaktojë ndjeshmëri ndaj ushqimit të nxehtë ose të ftohtë. Nëse vazhdon dhimbja, ju mund të keni prishje të thellë që është përhapur në nervin e dhëmbit.
Dhëmbët që janë të ndjeshëm ndaj ushqimeve të nxehta dhe të ftohta mund të kenë prishje ose rrënjën e ekspozuar. Kur shtresa mbrojtëse e dhëmbit të dhëmbëve erodon, dentina (indi kockor i dhëmbit) është i pambrojtur, duke i bërë dhëmbët të ndjeshme.
Një dhimbje e mprehtë, e ndjeshme (disi si një 'goditje elektrike') mund të tregojë një dhëmb të plasaritur ose të copëtuar. Dhëmbët e plasaritura shkaktohen nga aksidente, lëndime ose nga përtypja në objekte të forta si akulli.
Kur rrënja e dhëmbit është e infektuar, ajo mund të zhvillojë një absces. Kjo mund të shkaktojë që një dhëmb të ndihet "i nxehtë" për shkak të inflamacionit te nervit. Një infeksion i patrajtuar mund të bëhet serioz nëse përhapet në kockën e nofullës ose në indet e tjera fqinje.
Ndonjëherë dhëmbët janë te ndjeshem pas kirurgjisë dentare ose trajtimit të dhëmbëve. Sigurohuni që të flisni me dentistin tuaj përpara çdo procedure, kështu që ju do të dini se çfarë të prisni dhe çfarë të bëni nëse jeni duke përjetuar dhimbje të pakapërcyeshme.
Bruksizem është termi mjekësor për kercitjen e dhembeve. Shumë të rritur mund të bluajnë dhëmbët kur flenë, duke shkaktuar lodhje te nofullave. Bruksizmi mund të heqë zmaltin e dhëmbëve, duke cuar ne ndjeshmeri te dhembeve dhe pamje jo estetike. Një dentist mund të krijojë një shine të përshtatur të gojës për të mbrojtur dhëmbët gjatë gjumit.
Nëse keni dhimbje të dhëmbit të dhëmbëve, shihni dentistin tuaj sa më shpejt që të jetë e mundur, sepse ndërhyrja në kohë mund të ndihmojë në shmangien e punës më të kushtueshme të dhëmbëve më vonë.