Dhembet me hapesire ne mes

Dhembet me hapesire ne mes

2017, Aug 24    

Dhëmbët me hapesire ne mes, ose diastem, është një hendek i veçantë midis dhëmbëve. Termi diastem ose dhëmbët me hapesire përdoret më së shpeshti për të përshkruar një hendek midis dy dhëmbëve të sipërm - kjo hapesire eshte shume normale tek fëmijët në fazat e hershme të zhvillimit të dhëmbëve. Rreth 50% e fëmijëve të moshave 6 dhe 8 kanë dhëmbë të hapur, por në shumicën e fëmijëve hendeku mbyllet natyrshëm pas daljes të dhëmbëve të përhershëm. Nëse diastema vazhdon mbetet edhe pasi dhëmbët e qenit kane dale, është e mundur që hendeku të mos rregullohet vete.
Përveç zhvillimit të dhëmbëve natyral, ka edhe disa faktorë të tjerë që mund të kontribuojnë në zhvillimin e dhëmbëve me hapesira. Mospërputhja e madhësisë mes dhëmbëve dhe nofullave - dhëmbët me madhësi të vogël ose nofulla të madhe krijojnë hapësirë ​​shtesë në dispozicion për dhëmbët. Dhëmbët e zhdukur mund të shkaktojnë diastemë për të njëjtën arsye. Zakoni i shtytjes së gjuhës kundër dhëmbëve të sipërme mund të shkaktojë një diastemë dhe zgjatjen e dhëmbëve.
Frenulumi i dhëmbëve maksilar është një pjesë e indeve që shtrihet nga poshtë mesit të buzës së sipërme deri tek gingivat, vetëm mbi dy dhëmbët e sipërm. Në disa raste, frenulum labiale vazhdon të rritet dhe kalon mes dy dhëmbëve të përparme, duke mbajtur dhëmbët në distancë. Lingual frenulum është frenulum që e bashkon gjuhën në dyshemenë e gojës - në disa raste ajo mund të shkaktojë një hendek në dhëmbët e përparmë të nofullës së poshtme. Opsionet më të zakonshme të trajtimit ne keto raste përfshijnë trajtimin ortodontik, por gjithmone duhet te sigurohemi qe frenulumi nuk do te behet me shkaketar per hapesiren. Largimi i frenulumeve te mbizhvilluara behet ne rruge kirurgjikale.
Hapesirat gjithashtu mund te mbyllen edhe me faseta prej porcelani në sipërfaqen e përparme të dhëmbëve. Avantazhi i metodës është se ai siguron një korrigjim të menjëhershëm të boshllëkut, por nuk mund të përdoret për hendeqe të mëdha sepse dhëmbët do të zgjeroheshin se tepermi. Nëse boshllëku krijohet per arsye te mungeses se dhembeve, trajtimet në dispozicion përfshijnë implantet dentare, urën ose protezat e pjesshme.