Dhembet e perhershem dhe dhembet e qumeshtit

Dhembet e perhershem dhe dhembet e qumeshtit

2017, Aug 24    


Zakonisht, pasi dhëmbët e përhershëm rriten pak, bazat e dhëmbëve të qumështit lirohen gje qe lejon që dhëmbi i ri të shpërthejë. Ndonjëherë, dhëmbët e foshnjave nuk janë tamam gati të bien dhe dhëmbët e përhershëm vijnë drejtpërsëdrejti duke lënë një kusht i cili njihet si "mushkonja mandibulare gjuhësore" ose zakonisht i njohur si "dhëmbë peshkaqeni" ose ashtu siç e quajmë " dhëmbë të përhershëm që vijnë pas dhëmbëve të foshnjës '
Dhëmbët e peshkaqenëve mund të rriten në çdo kohë në çdo hapësirë ​​të një dhëmbi në një fëmijë, zakonisht kur ndodhin dy faza të zhvillimit të një fëmije. Faza e parë është kur një fëmijë është rreth moshës 6 vjeçe, kur dhëmbët e poshtëm zakonisht janë gati të rriten. E dyta është rreth moshës 11 vjeç, kur shfaqen molarët e sipërm të shpinës.
Nëse fëmija nuk ka hapësirë ​​të mjaftueshme për dhëmbët e përhershëm, atëherë nuk mund të vijë drejt në dhëmbin e foshnjës. Në fakt, kur ka shumë hapësirë, dhëmbi i ri ka shumë të ngjarë të mos jetë në gjendje të prishë rrënjën e dhëmbit të qumështit sa më shpejtë. Ajo pastaj merr rrugën e lehtë, e cila do të vijë prapa dhëmbit të foshnjës së fëmijës. Kjo nënkupton se ka një sasi të konsiderueshme të rrënjëve të dhëmbëve të majtë dhe se asgjë nuk do të ishte me të vërtetë duke e shtyrë dhëmbin. Ndonjëherë, edhe pasi dhëmbi i foshnjës është hequr ose ka rënë vetë, nuk ka shumë hapësirë ​​për dhëmbin e ri. Në një rast të tillë dentisti merr një procedurë, të njohur si disking.
Në një situatë kur vjen dhëmbi i përhershëm dhe dhëmbja e foshnjës nuk është zbehur saktësisht, atëherë duhet patjetër të merrni fëmijën tuaj tek dentisti i cili do të shikojë qartë problemin dhe t'ju ofrojë një recetë mjaft të mirë për të ndihmuar fëmijën tuaj me acarimin që ai / ajo po kalon. Nëse dhëmbja e foshnjës është zbutur në mënyrë figurative, duke e bërë hapësirë ​​për dhëmbin e ri të përhershëm, atëherë me të vërtetë nuk duhet të shqetësoheni.