Anatomia e gojes

Anatomia e gojes

2017, Aug 24    

Goja juaj ka me shumë se vetëm dhëmbë. Brenda, ajo perbehet nga shumë gjëra që punojnë së bashku për tu mbajtur ju të shëndetshëm! Goja përfshin pjese të dukshme, si gjuha juaj dhe mishrat, por edhe disa të tjera (ndoshta te panjohura) si gjëndrat e pështymës dhe uvula. Por çfarë janë të gjitha këto pjesë të ndryshme dhe çfarë bëjnë saktësisht?
Gjuha juaj nuk është vetëm për të qëndruar jashtë! Është një muskul i fortë që merr pjese ne procese shume te rendesishme si përtypja, gëlltitja dhe te folurit. Është gjithashtu vendi i mijera receptoreve te shijes, të cilat ju lejojnë të shijoni (ose ndoshta urreni!) gjërat që hani dhe pini.
Mishrat e dhëmbëve, të quajtur edhe gingiva, janë pjesët e mishit që rrethojnë dhëmbët. Ato janë të lidhura shumë ngushtë me dhëmbët tuaj që te bllokojne futjen e baktereve per ne rrenjen e dhembit. Është e rëndësishme të mbash mishrat e dhëmbëve të shëndetshme me furcim te rregullt dhe te lehte. Mishrat normale te dhëmbëve duhet të kene ngjyre te kuqe te lehte, jo të ndritshme të kuqe!
Gjenderat tuaja të pështymës janë ato që prodhojnë të gjithë atë pështymë - në gojën tuaj. Por peshtyma, kanë një rol shumë më të madh sesa thjesht duke u përdorur për të pështyrë! Pështyma mban te lagësht gojën duke luftuar me perberesit e saj prishjen e dhembeve: ju ndihmon të flisni, të përtypni dhe të gëlltitni.
Nëse hapni gojën, do të shihni një top të vogël që varet në pjesën e pasme të fytit tuaj. Kjo eshte uvula jote - një fjalë pa kuptim, por një pjesë e rëndësishme e gojës suaj. Megjithëse uvula është akoma një mister për disa shkencëtarë, përgjithësisht besohet se ndihmon në fjaleformimin dhe gjithashtu ndihmon për të mbajtur ushqimin ose lëngjet vecmas nga fyti dhe hunda. Nëse ju keni provuar ndonjehere te keni uje ne hunde, ju e dini se është një ndjenjë e pakëndshme!
Kur mendoni për dentistin, ndoshta mendoni për dhëmbët tuaj. Por ne duam te sigurojmë qe çdo pjesë e gojës eshte e shëndetshme! Sigurohuni që të keni takime të rregullta tek dentisti dhe të keni tregoni kujdes per shëndetin oral.