Aroma e gojes, shkaktaret e aromes se gojes, si te permiresojme aromen e gojes

Aroma e gojes, shkaktaret e aromes se gojes, si te permiresojme aromen e gojes

2023, Apr 06    

Hialitosis eshte termi mjekesor per aromen e keqe te gojes.

Aroma e keqe e gojes mund te jete rastesore, por me shume se 60% e
popullates kane arome te keqe ne menyre kronike. Edhe te vegjelit kane
arome te keqe te gojes per arsye te higjenes, dhembeve te prishur,
infeksioneve, frymemarrjes nga goja, gojes se thate, infeksioneve.

Vetem 5-8% te rasteve te aromes se gojes lidhen me shkaqe qe gjenden jashte
gojes.

Cfare e shkakton aromen e gojes?!
•Higjena e pamjaftueshme
•Disa lloje ushqimesh si qepa, hudhra
•Pirja e duhanit
•Inflamacioni i mishrave te dhembeve, paradontoza
•Goja e thate
•Guret ne bajame
•Inflamacioni i sinuseve
•Prishjet e dhembeve
•Infeksionet e dhembeve
•Punime dentare jo korrekte (kellefa, ura, implante, proteza)
•Rritje e shtuar e H.Piloryt
•Semundje te traktit gastrointesinal
•Insuficenca e veshkave
•Diabeti
•Mensturacionet
•Stresi

Cfare mund te bejme per te permiresuar aromen e goje?!
•Permiresoni rutinen e higjenes se gojes, furcimi dy here nga dy minuta ne
dite, nje here ne dite perdorimi i fillit, perdorimi i pompes se ujit,
pastrimi i gjuhes
•Evitoni perdorimin e shplaresave te gojes komercal, ata thajne dhe
demtojne bakteret e mira te gojes duke e perkeqesuar situaten.
•Ndaloni pirjen e duhanit
•Beni pastrime te rregullta ne kliniken tone ☎️0693919755